5 цікавих фактів про Шардоне

Це один з найпопулярніших сортів винограду в світі. Більшість цінителів вина його обожнюють, хоча є й такі, хто ненавидять. Його вирощують всюди, від Старого до Нового Світу. З нього виходять різноманітні вина, які здатні задовільнити найрізноманітніші смаки. А сьогодні його день: 27 мая відзначається як Міжнародний день Шардоне. Давайте відсвяткуємо це декількома менш відомими фактами про це виноград і вино.

Chardonnay означає «зарослий будяками»

Родина Шардоне – Бургундія, і саме тут й досі збирають найкращі врожаї цього винограду. Його назва походить від села Шардоне, чиє ім’я перекладається як «зарослий будяками».

Кращі Шардоне як і раніше з Бургундії

На батьківщині винограду досі виробляють одні з кращих вин Шардоне. Бургундія (терруари Шаблі, Мерсо, Пулін’ї Монтраше, Кот-д’Ор тощо) – це провінція, де вирощується 90% французького врожаю даного сорту. Ще в 19 столітті відомий французький письменник Олександр Дюма говорив, що вина з Монтраше потрібно пити, стоячи на колінах і знявши капелюх.

Шардоне – синонім шампанського

Шампанське і подібні ігристі вина зазвичай виготовляють з винограду сортів Піно Нуар, Піно Меньє та Шардоне. А якщо ви п’єте Blanc de Blanc – ви п’єте Шардоне. Цей легкий, свіжий та фруктовий стиль ігристого вина ідеально поєднується зі свіжими устрицями.

Шардоне – чудове гастрономічне вино

Що добре, Шардоне прекрасно поєднується з безліччю страв, за винятком дуже гострих або кислих продуктів – його тонкий характер може бути пригнічений крайніми смаками. Тим не менш, це вино добре пасує до ніжно приправленого м’яса птахів та свинини, або ніжної маслянистої пасти з грибами. Шардоне – ідеальне доповнення до сирної тарілки. Вино, витримане в бочці, добре смакуватиме з більш сміливими сирами, такими як сир з блакитною пліснявою та промитою кіркою, в той час як молодші та фруктовіші Шардоне зазвичай найкраще смакують з сирами, що мають маслянисті або горіхові нотки, наприклад з Камамбером.

Альфред Хічкок і Шардоне

Відомий режисер фільмів жахів був великим шанувальником цього вина. Він пив тільки «Монтраше», привезене з Франції, яке коштувало п’ятнадцять доларів за пляшку. У той час більшість вин в Америці коштували не більше двох-трьох доларів.

cart