Зустрічаємо Божоле Нуво!

Зустрічаємо Божоле Нуво!

До Божоле Нуво можна відчувати різні почуття — від зневаги до захоплення. Найприскіпливіші винні гурмани його не сприймають. Люди непоінформовані вважають цілком гідним вином. Маркетологи ставляться як до чергового феномену штучної розкрутки — типу Дня Святого Валентина. Насправді істина, як завжди, десь посередині: так, це не найкраще з вин, але пити його не лише можна, а й треба!

Що це таке

Божоле — це назва виноробного регіону-апеласьону на сході Франції. Попри те, що географічно він належить області Рона-Альпи, історично Божоле заведено вважати частиною Бургундії.

Божоле славиться винами з винограду Гаме — тут розташовано понад 70% світових площ виноградників цього сорту. А в самому апеласьоні ним зайнято 98% (!) земель.

З Гаме тут виробляють, в першу чергу, молоді червоні вина Beaujolais Nouveau, які й розбурхують ось уже весь світ щоосені, а також витримані Beaujolais Village AOC та Крю Божоле — серйозні вина, часто вже колекційного рівня. Щоб ніхто не переплутав, на етикетках цих вин слово Божоле не пишуть — лишу назва самого крю (класифікованого виноградника).

beaujolaisnouveau3

Історія свята

Спочатку — ще в 19-му столітті — святкувати початок продажу першого молодого вина року стали у самому регіоні Божоле. Першим воно виявляється тому, що виноград Гаме дозріває раніше за інших, і його раніше, ніж усі інші, пускають на вино.

У 19-му столітті це молоде вино пили переважно на ярмарках — з обов'язковими народними гуляннями та іншими атрибутами свята. Там свіжоферментований п'янкий напій зазвичай розливали прямо з бочок або продавали метрами: виставивши на стійку ряд традиційних для Божоле пляшок об'ємом 460 мл. Один метр зазвичай становив 12 з половиною пляшок, а 13-та вручалася покупцеві як бонус.

За межі регіону свято Божоле Нуво почало виходити лише після 1951 року, коли у Франції було ухвалено законодавчий акт, згідно з яким вино поточного року можна продавати на території країни не раніше 15 грудня. Професійний комітет виноробів Божоле зумів відстояти своє ексклюзивне право робити це раніше — з 13 листопада. А з 1985 року ця дата перенеслася третій четвер листопада. І приблизно тоді ж почалася більш масована «розкрутка» події у національних та глобальних мас-медіа. Одним з елементів шоу стало своєрідне змагання з доставки молодого вина з Божоле в усі куточки планети, для чого використовуються всілякі види транспорту — від літаків та вантажівок до повітряних куль, слонів та рикш.

Сьогодні статистика продажів цього простого, але встиглого стати культовим вина просто вражає: щорічно його імпортують у кількості 55 млн пляшок у 200 країн світу! Один із показників щорічного світового ажіотажу зафіксований у Книзі рекордів Гіннеса: у 1993 році за перший келих Beaujolais Nouveau, який колись вважався вином для бідних, в одній англійській пивній було сплачено $1450!

beaujolaisnouveau4

Особливості вина

Божоле Нуво виробляється методом вуглекислотної мацерації, що дає змогу найкраще розкрити сортові характеристики винограду Гаме. Для цього його ягоди поміщають у сталеві чани, де вони без пресування при природному бродінні витримуються за певної температури 4-5 днів. В результаті фенольні компоненти, особливо в'яжучі таніни, не встигають потрапити у вино у великих кількостях, і воно залишається дуже свіжим, фруктовим та досить кислотним.

Важливо пам'ятати, що Божоле Нуво слід пити максимально свіжим — принаймні до весни наступного року. Саме протягом цього часу воно зберігає свої найкращі характеристики: легкість та фруктовість. Ця особливість пов'язана з сортовими характеристиками Гаме та методом виробництва напою.

Вживати Божоле Нуво рекомендується охолодженим і пити швидше залпом, ніж дрібними ковтками. Ось чому це вино більше підходить для веселощів у галасливій кампанії, ніж для смакування з гастрономічними делікатесами.

beaujolaisnouveau

Як смакувати

На батьківщині знаменитого вина — у містечку Божо — на його честь влаштовують цілий фестиваль: зі своїми традиціями, музикою, іграми та конкурсами. За 6 днів до третього четверга листопада тут, як і всюди, де чекають на цю подію, з'являються вивіски Le Beaujolais Nouveau est arrivé! (Божоле Нуво прибуло!).

Ввечері у середу жителі Божо урочисто, із запаленими смолоскипами з виноградної лози, виходять на міську площу, де встановлені бочки з молодим вином. Перше Божоле Нуво розкривають рівно опівночі — одразу після дванадцятого удару дзвона церкви Святого Миколая. І з цієї миті свято вже не зупинити!

А ви святкуєте цей своєрідний глобальний День вина цього року?

usercartcrossmenu